Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Silent cries, Femen και Pagans

Υπάρχουν πράγματα που όταν σκάνε κάνουν πολύ θόρυβο. Οι χρηματιστηριακές φούσκες ή αυτές των τραπεζών  για παράδειγμα. Γεμίζουν τις ειδήσεις και θέλουμε δεν θέλουμε μας κλέβουν την προσοχή, μας καθοδηγούν, μας αλλάζουν την εστίαση, μας διαμορφώνουν την άποψη περί ουσίας, πραγματικότητας, αλήθειας.

Υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα τα οποία δύσκολα θα εμφανίζονταν ώστε να τα προσέξουμε αν κάποιοι άνθρωποι δεν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, συχνά καταφεύγοντας στον ακτιβισμό για να ακουστούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι η πρώτη Femen της Τυνησίας,  η οποία για να επαναστατήσει ενάντια στην καταπιεστική ισλαμική κοινωνία, στην οποία οι γυναίκες μονίμως κινδυνεύουν αν δεν τηρούν τις μισάνθρωπες και βάρβαρες (όσο και αν θέλω να δέχομαι τις ξένες κουλτούρες χωρίς εύκολες κρίσεις) επιταγές της, πόζαρε γυμνή, θέλοντας να ξεκινήσει ένα κίνημα κατά της καταπίεσης. Σήμερα μαθαίνουμε πως χάνονται τα ίχνη της missing in action όπως θα δηλώνονταν αν ήταν αγνοούμενη σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η είδηση κυκλοφόρησε, χάριν της ακτιβιστικής της δράσης αρκετά.

Υπάρχουν όμως και κραυγές, οι περισσότερες, οι οποίες ουδέποτε ακούστηκαν καθώς δεν είναι όλοι εξίσου ικανοί στο να προκαλούν ντόρο και φασαρία. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που απλά κάθονται ήσυχα, αν όχι φοβισμένα και περιμένουν την μπόρα να περάσει.

Έτσι, περιορισμένα και χωρίς πηχυαίους τίτλους, στην παγανιστική κοινότητα του εξωτερικού κυκλοφόρησε η ιστορία της "Yana", μιας νεαρής παγανίστριας από την Συρία, η οποία επίσης φαίνεται πως χάθηκε, σιωπηλά, χωρίς να κάνει τίποτα, χωρίς να το αξίζει, μόνο και μόνο γι' αυτό που επέλεξε να είναι σε μια κοινωνία εχθρική.

Στην τελευταία της επικοινωνία πριν καιρό ανησυχούσε καθώς η ευρισκόμενη σε σύγκρουση Συριακή κοινωνία συντηρητικοποιούνταν συνεχώς, με τους ακραίους ισλαμιστές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, για  μια νέα "αραβική άνοιξη".



Χθες διάβασα -αν αληθεύει η είδηση - πως η μοναδική της σύνδεσμος με την παγανιστική κοινότητα, έμαθε πως τελικά η "Yana" δολοφονήθηκε στον δρόμο σαν άπιστη μάγισσα, σαν μια άλλη Υπατία ενός παράλληλου σύμπαντος, του ισλαμικού. Την κατέδωσε ο ίδιος της ο αδελφός. Οι κραυγές της δεν ακούστηκαν, ούτε θα δουν την δημοσιότητα όσο η Femen της Τυνησίας, ή οι κυπριακές τράπεζες. Την κάνει αυτό λιγότερο σημαντική στο να ακουστεί;
Δεν ξέρω, οι φίλοι της από την Pagan κοινότητα του εξωτερικού συγκέντρωσαν στην μνήμη της ένα ποσό υπέρ των γιατρών χωρίς σύνορα. Μια θετική πράξη, για καλό σκοπό, ένα σιγανό κλάμα εξίσου αθόρυβο με τις κραυγές της "Yana".

Να της αφιερώσω και εγώ το παρακάτω Κυπριακό τραγούδι, αναρωτώμενος μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει οι μουγκές κραυγές και οι σιγανοί λυγμοί να γίνουν πολεμικοί παιάνες. Γιατί πόλεμο σίγουρα έχουμε....και δεν είναι μόνο οικονομικός. Γιατί συχνά τα πιο σημαντικά πράγματα χάνονται χωρίς να ακουστούν καν.


9 σχόλια:

πρκλς είπε...

Ε, ναι, θα πρέπει και οι ιαχές και οι παιάνες να επανα-ανακαλυφθούν και να μπούνε στο πρόγραμμα κάποια στιγμή.

καλλίμαχος είπε...

Απέναντι σε ποιόν να ακουστούν ιαχές; Και από ποιούς; Άσε που, ειδικά από ιαχές και γιούρια, έχουμε μπουχτίσει. Οι καιροί απαιτούν αποτελέσματα και τα αποτελέσματα έρχονται μόνο από την στιγμιαία, αναπάντεχη και στοχευμένη εκτόνωση συσσωρευμένης ισχύος. Όποιος πραγματικά αναγνωρίζει τον πόλεμο, δεν κάνει θόρυβο, αλλά περνάει τον χρόνο του συσσωρεύοντας πραγματική ισχύ, οργανωτική, οικονομική, φυσική.

Πανδιων είπε...

Α εσύ Καλλίμαχε δηλαδή, έχεις ξεπεράσει το στάδιο της ιδεολογικής διαμόρφωσης το θεωρείς κατοχυρωμένο δηλαδή και είσαι στο οργανωτικό; Δηλαδή εν προκειμένω να υποθέσω πως η παραπάνω υπόθεση ήταν γνωστή σε όλους τους μετόχους της ιδεολογίας και απλά συσσωρεύουν δύναμη για την στοχευμένη εκτόνωση :-)

καλλίμαχος είπε...

Εγώ το λέω οργάνωση, εσύ πες το ιδεολογική διαμόρφωση. Πάντως δεν έχει και πολύ σχέση με τις ιαχές και την φασαρία, έχει;

Πανδιων είπε...

Μα το όλο κείμενο δεν έχει σχέση με τις ιαχές και την φασαρία. Έχει σχέση με την ευαισθητοποίηση σε κάποια πράγματα και την διεύρυνση της οπτικής μας ώστε να μην παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα μικρόκοσμο ενώ τριγύρω μας συμβαίνουν αυτά.

Πανδιων είπε...

Όπως μου έγραψε και ένας φίλος

"I'm glad that there are those who like you try to draw our attention to the serious issues of our religion, from time to time. We are so entangled in our selves and our own narcissistic worlds that we forget that there are those of our religion who have more important things to worry about than whether to wear white to a ceremony or whether the religion is too intellectual or not"

καλλίμαχος είπε...

Όντως ευαισθητοποίηση και παραδέχομαι πως δεν ήξερα οτι υπήρχαν Σύριοι παγάνες.

Ανώνυμος είπε...

fEMEN, ΟΙ SEXY ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ!
http://www.newvibe.gr/2013/02/Femen.html

Πανδιων είπε...

Ναι εντάξει είναι εύκολο για τις δυτικές γυναίκες που δεν κινδυνεύουν να γίνονται sexy επαναστάτριες. Μόνο που το πρόβλημα το έχουν άλλες και δεν είναι ούτε sexy ούτε trendy. Μάλιστα νομίζω πως σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι κινήσεις εκ μέρους των δυτικών μου προκαλούν αηδία γιατί εκφυλίζουν το πρόβλημα αναδεικνύοντας απλά και ανέξοδα τα τεράστια εγώ τους ενώ άλλοι πεθαίνουν στην σιωπή.