Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Άλλος ένας μεγάλος μας αποχαιρέτησε - Claude Levi Strauss

«Παρατηρώ την τρομακτική εξαφάνιση ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Το ανθρώπινο είδος ζει σε ένα καθεστώς εσωτερικής δηλητηρίασης. Σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο τελειώνω τις ημέρες μου. Και δεν αγαπώ αυτόν τον κόσμο» Claude Levi Strauss .

Τάδε έφη ο πατέρας της σύγχρονης εθνολογίας μέγας ανθρωπολόγος Claude Levi Strauss σε μια τελευταία σπάνια συνέντευξη του πριν αποχωρήσει από αυτόν τον κόσμο. Πραγματικά στεναχωρήθηκα διαβάζοντας την είδηση του θανάτου ενός ακόμα μεγάλου διανοητή, έχω να θυμάμαι παρόμοια συναισθήματα από τον θάνατο του Καστοριάδη μόλις τον είχα ανακαλύψει και του J.P.Vernant μόλις συνειδητοποίησα πως δεν θα διάβαζα κάτι καινούργιο πια απο αυτόν. Και διαβάζοντας την παραπάνω του φράση αναρωτιέμαι πόσοι ακόμα μεγάλοι έμειναν σε αυτόν τον κόσμο να προσπαθούν με την σοφία τους να ανατρέψουν μια παράλογη πορεία.

Ανάμεσα στα πολλά ο Claude Levi Strauss εισήγαγε τον στρουκτουραλισμό ( ή δομισμό αν θέλετε ) όχι μόνο στην ανθρωπολογία αλλά στις κοινωνικές επιστήμες γενικότερα - με αποτέλεσμα να προκύψουν πληθώρα νέων οπτικών για πολυ-μελετημένα θέματα, αμφισβήτησε παγιωμένες ιδέες όπως της πρωτοκαθεδρίες του "δυτικού" πολιτισμού έναντι των άλλων, ή της αξιωματικής ανωτερότητας του ανθρώπου έναντι των άλλων έμβιων όντων, και γενικά θα έλεγα πως τελικά από την σύνθεση του έργου του με τις πιο κλασσικές απόψεις προέκυψε μεγάλο μέρος του μετα-μοντερνικού τρόπου θέασης στις κοινωνικές επιστήμες.

Οπωσδήποτε να διαβάσετε «Άγρια σκέψη» (Εκδ. Παπαζήση), «Ανθρωπολογία και μύθος» (Καρδαμίτσας), «Μύθος και νόημα» (Καρδαμίτσας).

Για την ειδησεογραφία και περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και βιογραφικά στοιχεία εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: